Eindexamen afleggen

Eindexamen afleggen

Aan het begin van het examen zal de examinator je verwelkomen en controlleert je ID-kaart of Paspoort. Een controle ogentest zal altijd worden afgenomen door het oplezen van een kentekenplaat, dit zal altijd gebeuren voordat de auto wordt ingestapt.
Je zal zelfstandig keuzes moeten gaan maken. Met het eindexamen zal je dan ook op verschillende manieren moeten kunnen afrijden. Standaard zal je in je examen 15 minuten zelfstandig moeten rijden. 

Rijden met navigatie
De examinator geeft je een straatnaam en huisnummer en aan jou de taak om deze in te voeren in de navigatie en daar zelfstandig naartoe te rijden.

Na deze 15 minuten gaat het examen over in het welbekende linksaf, rechtsaf verhaal. In de rit zal tevens gevaarherkenning door situatiebevraging aan bod komen.

Gevaarherkenning door situatiebevraging
Dit onderdeel wordt ook getoetst in je examen. Bijvoorbeeld: Je moet een kruispunt oversteken en nadat je de auto op een juiste manier tot stilstand hebt gebracht worden je een aantal vragen gesteld over veiligheid, doorstroming etc. Een kruispunt word aangegeven en wordt na het oversteken besproken nadat de auto weer op een juiste manier tot stilstand is gebracht.

Zelfreflectie
Aan het eind van je route kom je uiteindelijk weer terug bij het CBR. Hier word door examinator, instructeur en jijzelf gekeken naar een zelfreflectieformulier. Deze heb je zelf voor het examen ingevuld.
Dit zijn punten waar je jezelf voor het examen op moet beoordelen zoals: omgang met het voertuig, veiligheid, doorstroming, sociaal rijgedrag en milieu bewust rijden.